Vendégszerzőnk debütálása a Firkában. A témáért egészen Indiáig ment.

Nirvana

Nem. Nem arról a Nirvanáról kapta a nevét, amire szerintem mindenki gondol, amire én is gondoltam először, amikor megláttam. Iskolás éveimben versenyszerűen vívtam. Kardvívás. Harmadik osztályban jött először egy szemüveges bácsi “kardos edzést” tartani az iskolánkba. Mindenki örült, miért is ne? Kardozunk? Hú, de menő! Ezt követően kilenc évig versenyszerűen vívtam. Talán amikor a harmadik évemet töltöttem a BSE edzőtermében, akkor hallottam meg a szemüveges bácsi (aki végül az én személyi edzőm lett) telefonját a megszokott, kellemetlen, 60-as éveket idéző csengőhang helyett egy nekem új csengőhanggal csörögni. Szerintem mindenki kitalálja, mi volt az. Nirvana. “With the lights out, it’s less dangerous, here we are now, entertain us, I feel stupid, and contagious, here we are now, entertain us, a mulatto, an albino, a mosquito, my libido.” Itt kezdődött a Nirvana és a hasonló zenei alakulatok iránti szeretetem. Ez a zene rengeteg szép emléket hoz elő a volt edzőmmel és édesapámmal. Ezért jó a zene, összehoz minket. Sajnos manapság már nem készül ilyen szenzációs album. Maradt nekünk Justin Bieber, Selena Gomez, vagy valamelyik másik gyorsan beszélő rapper… és ezek hívják magukat zenészeknek. Na, de most komolyan, hogy tudna minket összehozni egy “Baby baby baby oooohhh??”….vagy hogy lehetne egy ilyen zene mellett kellemesen whiskyt fogyasztani? Sehogy. Marad a múlt zenéje, ami még ma is jó.
A Nirvana Indiában arra a mély lelki békére utal, amelyet a Moksával, a Szamszárától való megszabadulással, vagy a szenvedés állapotából való megszabadulással szerezhetünk meg a megfelelő spirituális gyakorlat vagy Sādhanā után.

Sajnos mire a cikkhez értem felittam a Nirvana minimet, így ezt a képet az internetnek köszönhetjük… a többi saját lesz ígérem. No de lássuk mit tud a Paul John belépő kategóriája, vajon Nirvanába kerülök-e vagy maradok a Smells Like Teen Spiritnél?
Illatában, jól érzékelhetően, a bourbon hordók teszik a dolgukat. Banán, papaya. Utána megjelenik a zöldalma egy pici vaníliával és karamellel. Egy pillanatra beugrik a Gemenc whisky gabonás, mézes illata, ami nem nagy kedvenc. Egyszerű. Semmi kellemetlen nincs benne.
Ízében malátás ízek, méz, trópusi gyümölcsök. Egy pici fűszeresség is megjelenik. Az illata jobb volt. A 40% abv kicsit gyenge ide…
Közepes hosszúságú lecsengés mézzel, malátával és egy pici fűszerességgel.
Na, hát na. Nem kerültem a Nirvanába… Nem lettem lenyűgözve. Nem rossz, de nem vennék belőle egy egész palackot. Kezdőknek vagy ajándékba tökéletes és olcsó. Nincs vele semmi baj, de már nem nekem való, ha szabad ilyet mondanom. Inkább megyek és hallgatok egy kicsi Come As You Are-t.

Brilliance

Nos, ez már saját kép. Végre nem sötétített az üveg, láthatjuk a párlat színét… Mivel ez csak egy mini, beszúrok egy képet egy 0.7-es palackról, hogy lássuk azt is. Ez a kiadás is a szokásos hatsoros indiai árpából készül. Végre egy kicsit magasabb alkoholfokon lett palackozva, illetve ez már nincs is hűtveszűrve. Jól hangzik. Ami egy másik nagy bónusz, az az ára. Viszonylag olcsó. Nem tudom mi igaz ebből, de egy indiai oldalon, amit Google Fordítóval kellett érthetővé tegyek, azt állították, hogy ez a kiadás Heaven Hill second és firstfill hordókban pihent. (gondolom azért nem csak simán first fill mert a trópusi éghajlat és a gyors érlelődés miatt nagyon édessé és fássá válna az ital.) Viszont cserébe olyan ízvilágot kapunk, amit a skót whiskykben nagyon nehezen találnánk meg. No lássuk mit tud az indiaiak “flagship” single maltja.

Illatban sokkal jobban tetszik, mint a Nirvana. Sokkal kerekebb, komplexebb. Virágos illatokat lehet először érezni, amit a méz követ. Nagymamám sokszor csinált nekünk darázsfészket. Ennek az illatát érzem, vaníliás, fahéjas… ez most tetszik. A végén megmutatkoznak a trópusi gyümölcsök, talán a legmeghatározóbb a kókusz és a mangó. Összességében nagyon édes. Nagyon nagyon.

Ízében nagyon édes. Nádcukor, tipikusan az az édesség, amit rumokban szoktam érezni. Méz. Fűszeressége is van, de nem túl erőteljes. Ízben közel sem annyira komplex, mint illatban. Nem rossz, de lehetne jobb is és mondjuk kicsit kevésbé édes. Az is lehet, hogy most nem vagyok olyan édesszájú hangulatomban. Nem tudom. Most édesnek tűnik még a Nirvanahoz képest is.

Lecsengése krémes és viszonylag egyensúlyban van az édesség és fűszeresség. A végén a kókusz egy icipici szárazságot hoz magával. Teljesen jó.

Így a végére megtetszett. Simán el lehet iszogatni barátokkal, családdal. Ajánlanám-e? Igen. A minit, aztán ha az ízlik, akkor lehet venni teljes palackot. Szerencsére majdnem az összes Magyarországon elérhető Paul John palackozásból van mini is. Na de menjünk tovább, most jönnek az érdekességek. Szerintem…

Classic Select

A hordó kombináció a megszokott first fill és second fill bourbon. Sajnos arról nem találtam információt, hogy melyik lepárló hordóit használják. Spekuláljunk kicsit. Ti mit gondoltok? Szerintetek is ez csak simán a Brilliance hordóerős vagy kevésbé hígított verziója? Szerintem igen, bár nem hiszem, hogy ez valaha is ki fog derülni. Sokat várok ettől, mint általában minden hordóerős palackozástól.

Illat: Na ez már döfi! A honlapon ezt írják: “A hint of bourbon teases your senses.” Igen, ez nagyon helytálló. Nekem az Elijah Craig A120 Barrel Proof jutott elsőre eszembe. Vak kóstoláson valószínűleg azt mondanám, hogy ez bizony bourbon. Nem tudom hova tenni. Miért van egy single malt-nak bourbon illata? Túl sok volt a first-fill? Benne maradt a hordó aljában egy pici bourbon pluszban? Ki tudja. Úgy 5 perc pihentetés után megjelenik egy leheletnyi malátás illat, citrommal és vaníliával. Dől a karamell belőle hihetetlen mennyiségben. Még mindig inkább bourbon, mint single malt. 15 perc után végre lecsendesedik. Malátás illatok, citrom, vanília, ananász, mangó, papaya. Kellemes, nagyon frissítő.

Ízében végre nem a bourbon élmény dominál. Maláta, friss ropogós kenyér és gyümölcskosár. Édes, de az alkoholfoka az italnak jól kompenzálja az édességet. Marcipán, cukrozott citromtorta. Érdekes ízvilág, az biztos. Aki nagyon konzervatívan csak a régi old school scotch whisky ízvilágát szereti, annak ez garantáltan nem fog tetszeni. Nekem tetszik. Mint mindenkinek, nekem is vannak whisky korszakaim. Nyáron a melegben kimondottan szeretek bourbont is iszogatni. Lehet, hogy ez egy nagyon jó alternatíva lesz? Szerintem igen. Vettem egy teljes palackot, amit még nem bontottam ki. Egyelőre nem is fogom, majd nyáron.

Lecsengésében rumos ízvilágra emlékeztet. Lehetne akár rum-bourbon fúziónak is nevezni. Hosszú lecsengés, még három perc után is érzem az ízét. Kellemes.

Mi a verdikt? Aki szereti a bourbont, a rumot és a single maltot, annak ez egy érdekes ital lehet. Gyakorlatilag mindhárom italt “érzékeltem”. Az illata nagyon bourbonos volt, kellett neki idő mire a bújkáló single malt előkerült. Ízben végre single malt íze volt, de a bourbon még mindig ott volt. A lecsengésében pedig megjelent a rum. Érdekes ital. Szerintem mindenképpen megér egy esélyt mini formájában. Nekem egyáltalán nem csalódás. Sőt! Nyárra tökéletes lesz a bourbonok mellé, amit fogyasztani szoktam.

Select Cask Oloroso

Ez a palack indított el a Paul John kóstolgatás útján. Nagyon kívántam valami hordóerős sherry bombát ami 30 000 Ft alatt van. Sajnos ilyet manapság kb. lehetetlen találni. Ott van ugyan a GlenAllachie 10 éves hordóerőse, de engem az nem mozgatott meg. Amikor böngésztem a boltban, megláttam ezt a gyönyörű, majdnem fekete palackot és eszembe jutott, hogy volt szerencsém a tesójához, a PX verzióhoz. Az nagyon ízlett, és emlékeztem, hogy egy mocskos, erőszakos sherry bomba volt. Nekem ez kell! Nincs ezekkel az erőszakos sherry bombákkal probléma, néha azt kívánja az ember. Igaz, hogy nem hordóerős, de a feelinget adja valamiért. Nekem pont azt adta, amire vártam.

Muszáj hagyni szellőzni, különben fejbecsap az émelyítően mézes Oloroso gyümölcsösség. Körülbelül tíz perc pihenés után nagyon kellemes. Vérnarancs, füge, datolya illatok. Manuka méz, barack és malátás illatok. Nagyon édes, nagyon kerek. Nekem tetszik. A trópusi gyümölcsök egyáltalán nem fedezhetőek fel. A nagy kérdés itt, hogy mennyi időt volt sherry hordóban. Azt írják, hogy finish. De mit jelent az, hogy finish? Egy hónap first fill bourbon és három év sherry finish? Nem tudjuk, de szerintem többet töltött sherry hordóban ez a párlat, mint bourbon hordókban.

Kóstoljuk meg! Masszív. Szirupos, ragacsos. Sherry szörnyeteg. De most pont ez kell. Hú, de jó! Nagyon vastag. Tejcsokoládéval bevont aszalt barack és szilva. A maláta íz is nagyon jön. Pörkölt kávé és tölgyfa. A bourbon hordóból nagyon nehezen, de fel lehet fedezni pár dolgot. Vanília, ananász és kókusz nagyon a háttérbe szorítva. Szerintem nagyon egyben van.

Lecsengése hosszú, édes és ragacsos. Nagyon sokáig marad a szánkban a sherry íze. Fűszeres, mentás. A kávé kesernyés ízével távozik. Úgy érzem, hogy egyensúlyban van az édes és kesernyés kávé íz miatt.

Szerintem egy nagyon jól összetett whisky. Azért kíváncsi lennék, hogy egy rövidebb sherry finish mire lenne képes a párlattal. Szerintem sok embernek ez már a túl erőszakos, ragacsos, sherrybombák közé tartozna. A múltban volt szerencsém kóstolni egy Edradour 2010 12 éves hordóerős palackozást. A sherry mértéke, ragacsossága ehhez a palackhoz hasonlítható. Mindenképpen egy hidegebb időkre való italnak javaslom, nyáron nehéz ilyen tömény italt élvezni.

Edited

Megérkeztünk szerintem a két legizgalmasabb palackhoz. Kezdjük az Edited-del. Indiai hatsoros árpa és indiai tőzegelt hatsoros árpa. Nem mondják meg nekünk, hogy mi hány százalékban sajnos, de a “hint of peat” arra utal, hogy inkább a tőzegmentes árpa van nagyobb mennyiségben a párlatban. Szokásos first és second fill hordók keveréke. Az igazat megvallva erre nagyon kíváncsi voltam, mert az Amrut Fuison-t, ami szintén hasonló paraméterekkel készül, nagyon szeretem. Sőt! Leszek olyan bátor és azt mondom, hogy szerintem az Amrut ötletét koppintották le. Nincs ezzel baj, legalább van verseny a két lepárló között. Ami számomra az érdekességét adja, az az, hogy vajon milyen lehet egy tőzegelt whisky extrém magas hőmérsékleten érlelve. Itt az ideje, hogy megtudjuk.

Nagyon érdekes illat! Pici füst. Sós tenger illat, földes, minerális tőzeg. Ez a felső réteg, ami dominál. Alatta megbújik a Brilliance édessége. Banán, ananász és kókusz. Nagyon malátás és olajos. Espresso. Tetszik. Órákat tudnék eltölteni a szimatolásával. Érdekes keverék. Egyik oldalon azt képzelem el, hogy a skót Highland vagy akár Islay partján sétálgatok és a sós, frissítő levegő az arcomba csapja a tengervizet. Viszont ott a másik oldala a párlatnak, süttetem magam egy egzotikus tengerparton, friss kókusztejet szürcsölgetvén a hűsítő árnyékban, a nagy melegben.

Édes és sós nyitás ízében. Mintha a tőzeg verekedne az egzotikus gyümölcsökkel, hogy ki nyerjen, ki érjen célba először. A győztes a banán és az ananász. A tőzeg és a füst ott kullog utánuk második helyen. Espresso és minerális ízek. Szerintem nagyon jó egyensúlyban van az ital.

Lecsengése hosszú. Kellemesen tőzeges, sós. Édesség. Étcsoki, espresso és édes gyümölcsök.

Paul John Bold 46%

Ez a kiadás a lepárló 100%-ban tőzegelt verziója. A skóciai Aberdeenshire-ből hozzák a tőzeget, amivel a saját hatsoros árpájukat megfüstölik. Nem vagyok egy nagy peathead. Inkább a Highland tőzegességét kedvelem. Kedvenc lepárlóim közé tartozik a Highland Park és az Ardmore például. Valahogy sok Islay whiskyben van egy ilyen szalonnás illat, amit nem állhatok whiskyben. Islay szigetéről talán a Bowmore és a Laphroaig a kedvencem. Na jó a Bunnahabhain is, de az nem játszik, mert inkább unpeated cuccokat dob a piacra. Nem húzom tovább az időt, lássuk milyen!

Illatában kevés füstöt találok. Szalonnás… meh… Méz és medvecukor. Banán, a háttérben egy pici vaníliával. Ez annyira nem az én világom.

Selymes, kerek és kellemes. A tőzeg sokkal erőteljesebb ízben, a bacon szerencsére eltűnt. Egy kis sósságot itt is felfedeztem. Pici tölgyesség, fűszerességgel és mézzel. Ezt eddig egyikben sem találtam. Lehet, hogy ez a legfiatalabb párlat és a tőzeggel próbálták ezt takarni? Mindegy, annyira nem feltűnő, erős, de még így is finom.

Lecsengése közepes hosszúságú, vagy legyen inkább… rövid. Kicsi bacon, tőzeg, só és füstölt gyümölcsök. Nem valami extra szerintem. Talán ez volt az általam legkevésbé kedvelt párlat a kóstoló folyamán.


Micsoda utazás volt ez! Tőzegmentes, tőzegelt, édes, kesernyés minden volt itt. Engem a Paul John lepárló nagyon meglepett. Tetszik! Ha rangsorolnom kellene a kóstolt whiskyket, akkor az valahogy így nézne ki. Az Edited volt szerintem a legkarakteresebb és legkomplexebb, legfinomabb ital. Az Oloroso közel követi a második helyen. A Classic sem panaszkodhat a maga harmadik helyével, szerintem jól teljesített. A Brilliance és a Nirvana kitűnő olcsó kezdő whiskyk. A Bold meg hát na, ahogy mondtam nem az én világom.

Ennyi marad a minikből. A többit Tölgyesi Norbert Úr kapja meg, hátha bele tudom rángatni az indiai whiskyk világába. Egyelőre még nagyon ellenáll, de csak sikerül berángatnom őt is! Majd meglátjuk.

Köszönöm szépen mindenkinek, aki velem tartott ezen az utazáson és remélem Ti is belevágtok az indiai párlatok megismerésébe. Remélem elfogadható módon írtam… Sajnos régóta nem gyakoroltam. Talán az utolsó eset az volt, amikor 9. osztályban megírtam a “Gyűrűk Ura folytatását”. Hetven oldalra sikerült. A csavar az benne, hogy mindig olyan órákon írtam, amikor unatkoztam. Mi lett a vége? Hát nyilván elvették tőlem. A sikeres érettségim után kaptam vissza és nagyon mosolyogtam, amikor olvasgattam. Nem is volt olyan rossz. Remélem a whisky kicsit most ösztökélni fog arra, hogy többet írjak.

Mindenkinek további szép reggelt/napot/estét és Sláinte!

Lakó Zoltán

(A kóstolt minták: Paul John Nirvana Indian Single Malt Whisky 40% – elsőtöltésű és refill bourbon hordók, chill-filtered, természetes szín
Paul John Brilliance Indian Single Malt Whisky 46% – elsőtöltésű és refill bourbon hordók, non chill-filtered, természetes szín
Paul John Classic Select Cask Indian Single Malt Whisky 55.2% – elsőtöltésű és refill bourbon hordók, non chill-filtered, természetes szín
Paul John Edited Indian Single Malt Whisky 46% – elsőtöltésű és refill bourbon hordók,non chill-filtered, természetes szín (lightly peated)
Paul John Bold Indian Single Malt Whisky 46% – elsőtöltésű és refill bourbon hordók,non chill-filtered, természetes szín (peated)
Paul John Select Cask Oloroso 48% – elsőtöltésű és refill bourbon hordók, Oloroso Sherry finish, non chill-filtered, természetes szín
)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük