A héten valahogy mindig elém került a Talisker, hol egy hír, hol egy ajánlás alanyaként, így akkor kimaxolva a hétvégét Skye témában, jöjjön egy Talisker Old and Rare vertikál.

Régi is, ritka is. Old, Rare and Pure

Az 50-es évek noir hangulata és a 60-as évek jampi korszaka közti időszak single malt whisky formájában palackba zárva.

Ez a palack a bolondját járatja velem. Évekig üldöztem, vagy inkább évekig kerestem a pillanatot amikor jó kondícióban lévő üveg kerül elém és az anyagi fedezetem is meg van rá. Nem jött össze. Hol egyik, hol másik eleme hiányzott a dolognak. Legutóbb a kezembe került, remek formában, de ezeket a palackokat roppant óvatosan kell minősíteni, mert nagyon nehéz beazonosítani mennyire hiteles. Ha hezitál az ember, jobb ha nem megy bele. A hozzám forduló befektetőnek így azt javasoltam, inkább adja el, biztos ami biztos. Aztán az élet úgy hozta, hogy egy delikát kóstolón, a világ vezető ”geekjei”-vel egy komoly Talisker sor nyitó elemeként sikerült újra innom. Az ötvenes-hatvanas évek fordulója körüli palackozás, ha vissza számolva nem is pontos, de karakterében még bőven kijelenthető, hogy a háború előtti Talisker profilt sikerül illatolni, ízlelni. Nagy, “húsos” Talisker, abban az értelemben, amit az angol kicsit ezúttal jobban leír, thick and chewy. Tropikális dominancia. Mangó, grapefruit, a ”húsos” vagy ha úgy tetszik lédús formájában. Olajos testesség, lágy coastal jegyek. A tőzeg szinte elbújt teljesen, a klasszik peppery(borsos) Takisker jegy viszont meg van, nagyon is. Igazi időkapszula! Kiváló, oldschool, ahogy kell! A lecsengése közepesen tart ki, végig az érett, őrölt feketeborssal bolondított, olajos-földes gyümölcskosár képe lebeg a szemem előtt. (Talisker 43% OB NAS 1950’s)

Retro tízes

A ”térképes”

A retro tízesről írni? Bármelyik király volt. Ebedli, Törő, Nyíl…de ez most whisky. A 80-as évek vége, a főzde vezető formátuma, a 10 éves Talisker, a kezdeti Classic Malts sorozat elemeként. Még meg van a gyümölcsösség és a borsos vonal is. Határozottan szénpor ugrik be, kis füst, amolyan tengerparton hagyott tábortűz orrban maradó élménye. Coastal, briney, mondja a skót. Hagyom is, ezúttal jobban hangzik így mint partmenti, sós vizes…Na, ez az a tíz éves ”Taliga”, ami miatt legenda lett ez a Skye produktum. Igazán nyugat-felföldi, real western highlander. West Coast, ha modernül akarom kifejezni. Szinte a a Springbank farm jegyei köszönnek vissza, egy eltéveszthetetlen Talisker stílussal megfűszerezve. Megborsozva, hogy én is stílszerű maradjak. Bárhol, bármikor, ez a T10 jöhet! (Talisker 10 Year Old 45.8 % abv – p.1988-89 körül)

Öreg herbárium

Vegeta

A GM rengeteg variációban adta ki ezt a szakmában csak black and red licenced néven ismert igazi oldfashioned Talisker maltokat. Ki ha nem ők? Rothadó vérnarancs, meleg grapefruit héj, lándzsás útifű. Vegetális, kicsit fáradt test, talán kicsit erejét vesztett, vizes. De a herbális jegyek remekül kijönnek, ezeknél a GM variációknál, ebből a korszakból származó maltoknál rendszeresen érzem ezt. Vegeta. Száraz, nyomokban tőzeg. Mentol és gyenge citrus. Gyógynövény, köptető, keserédes medvecukor. Nagyon fáradt volt ez az üveg, kár, talán a 100 Proof változat jobban túlélte az évtizedeket. Legközelebb..(Talisker NAS Gordon & MacPhail licensed bottling, 70’s)

Narancslekvár az SZTK folyosón

Titkos publikus

Mekkora badarság kiadni egy whiskyt egy Secret Stills nevű sorozatban ami alá a főzde nevét gondosan eltitkolva, csak annyi van írva Isle of Skye..De ezek olyan kedves kis poénok, szeretem őket. Ennek a GM szériának az első Skye cucca brutál jó volt. Igaz, az az 50-es évek párlatát palackozta 2005-ben. Ez a példány ”csak” 1986-os desztillálás, 2007-ben kiadva. Ha fentebb a Springbanket idéztem meg, ez a talicska most Islay felé gurul erősen. Antiszeptik, medicinális, tiszta Islay tőzeg. És ehhez egy GM stílusú sherried formátum. Remek! Az üst aljára oda kozmált narancslekvár, fekete tea, bors, grapefruit de a korábbiakhoz mérten ez kevésbé kesernyés. Komplex, izgalmas, a régies sherry hordók világa egy robosztus Talisker párlattal, két évtized érleléssel. 21 év pontosan. A medicinális jegyek megleptek. Narancslekvár az SZTK folyosóján. Amennyire bizarrul hangzik, annyira jó a malt! (Secret Stills Gordon & MacPhail Isle of Skye 45% abv, #1361-1363 Sherry butt 1/1860)

A viktoriánus

Vannak dolgok amikről nem beszélünk. Gyarló az ember…

Már ránézésre a múltba repít, csak a címke magában predesztinál valami régimódit. Jön is! Pazar cukrozott aszaltgyümölcs, kandírozott papaya és mangó, mellette szinkronban sós, öreg bőr, földes. Pipadohány, száraz sherry. Vágtatnak a gondolataim, mint a viktoriánus korszak tálentumainak, mindent tudni akarok! Minden IS van! Az összes valaha ismert Talisker karakter egyetlen whiskybe sűrítve. Gyógynövények, partmenti tőzegfüst, tropikális jegyek, földes jegyek, vadvirág a tűzre dobva. Steampunk bőrkabát szaga egy dohos filmgyári kelléktárból Füstölt sonka. Gyümölcs saláta a la Skye. Na jó, ez már szinte sok. Orgazmikus, kiváló. Ezek a karakterek elvesztek, ma már nincs ilyen. Irigy vagyok még írni is erről a whiskyről, titoknak ott van a GM Secret, keressétek azt, ez nincs, nem is létezik, menjetek el innen…! Drágaszáágom… Ez van. (Talisker 1960-1979 Berry Brothers & Rudd 75 Proof)

Terminátor

Az erő.

Az ezredfordulón (vagyis inkább 2000-2001 körül, így ”pontosabb”) palackozva, ezért adja magát a kérdés. Vajon kijelöl valami utat, vagy búcsúzik egy korszaktól? Utóbbit erősítheti a tény, 25 éves a kicsike. Előbbire ok, hogy az első OB Talisker limitációk egyikéről beszélünk. Jó, hát ez részben unalmas lesz, hiszen minden ismert Skye malt jegyet hoz. A tőzeg olyan..local..Sajátos. Bors, kis peat, gyümölcsök. De mégsem unalmas mert az evidenciák mellett az egész whisky egy robosztus, hatalmas, szinte brutális élményt ad. Nagy whisky a szó minden értelmében. Nem is olyan régen a legutóbbi nyolc éves Special Release kapcsán írtam arról, hogy az a whisky a maltok Le Corbusier-je, brutális mint a mester házai. A panel, a beton, a nyers, az indusztriális erő. Na, most megtaláltam az eredetét! A sokszor ismételt jegyek helyett a legkifejezőbb azt írnom, ha valaki látta a Terminátort, akkor annak az elején jön Arnold meztelenül, szakad rajta az izom, nyers erő, kidolgozott test. Ez a 8 éves 2021 SR palack. És akkor itt van kis időparadoxonnal operálva a már bőrdszekibe és motoroscsizmába öltözött, fegyveres, veszélyes, brutál Terminátor. Valami ilyesmi… Csak ez a Terminátor a jelek szerint korábban lett bőrbe öltöztetve, és csak mostanában meztelenítették le. Na mindegy.. big, big Talisker. (Talisker 25 Year Old 1975 59.9 % abv)

N.-BC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük