Szkeccs 5. – Két független Bunnahabhain
Hamu és gyémánt
Tőzeggel felengedett Bunna. Ha esetleg azon morfondíroztál, hogy milyen lehet egy staoisha idősebben sherryvel összeröttyentve, akkor itt egy válasz. Bőrös, édes, gyógyszeres, kegyetlen jól megtámogatva abv-vel. Füst és a magas alkohol, de rettenet kulturált, kiegyensúlyozott ital. Már jobban értem a távcsővel megszemlélhető árát. Erdei gyümölcsök és frissen nyitott, füstölt kék Drum dohány (ah, cigitekergető fiatalkorom), hamu a szájban, trágya az orrban. De nevezzük füstölt sonkának. Bárhogy is, imádom. Nem értem hol a több, mint 55 és fél foknyi alkohol. Hihetetlenül más interpretációja ugyanannak a párlatnak, hol az OB Bunna 18? Másra számítottam. Tony Ashton felsétál a színpadra és retkes tahó módon mormolni-kiabálni kezd a Paice Ashton Lord koncertjén. Borízű hangon. Ki ez a hadonászó csöves ingben? – kérded, majd hallgatva kicsit a fúvósokkal felpumpolt zenét, rájössz, hogy rohadtul jobb, mint a Deep Purple (ismert korszaka). Faszért mentek tönkre egyből – tudom, a közönség a Smoke on the water-t várta. A Bunnahabhain-t nem kell félteni. Tony Ashton pedig, tőle bocsánat a fentiért, eredeti figura volt, nyugodjon békében, ahogy Lord is. (Bunnahabhain Cárn Mór, Celebration of the cask, 16y (d: 2004, b: 2021), 55.5%, sherry butt, 534 bottle) – Tölgyesi Norbert
Zöldséges krém
Már messziről terjeng parfümösen, amíg lemezt választok, de friss még az orr. Közelebbről nyers zöldség, petrezselyemgyökér édes ragaccsal vegyítve. A Wemyss, mint mindig, talált a rebarbarás pitével és a krémmel. Bár mit hazudozok itt, rebarbarát pitével még nem ettem, meg úgy rebarbarát általában sem azt hiszem, de jobb híján elhiszem. A neve kurvajó. A krém igaz. A zöldség igaz. Ki lehet az a korszakos géniusz, aki ezeket írogatja? Az életben lehet, hogy egy semmi alak, de a címkéken előkerül a lappangó zsenialitás. A szájban zamatos, krémes étolaj, amit borsos fanyarság zár le, nekem erőszakos petrezselyem. A 46 fok először kissé vékony és illékony, de Miles Davis mellett elégséges. Kind of blue. Ha jobban beleállsz és figyelsz, a kifinomult, illatos rétegek alól szivárog az Islay háttér: trágyaszag. Na jó, nevezzük csak ezt is megint füstölt sonkának. Senki nem tagadhatja a származását. Öltözhet akárhogy, előbb vagy utóbb meg kell szólalni sherry felkenet nélkül is. Félreértés ne essék. 28 év bourbon hogshead-ben. Kell több? …olykor igen. (Bunnahabhain, Wemyss, 28y (d: 1990), 46%, hogshead, 267 bottle) – Tölgyesi Norbert