Hamu és gyémánt

Tőzeggel felengedett Bunna. Ha esetleg azon morfondíroztál, hogy milyen lehet egy staoisha idősebben sherryvel összeröttyentve, akkor itt egy válasz. Bőrös, édes, gyógyszeres, kegyetlen jól megtámogatva abv-vel. Füst és a magas alkohol, de rettenet kulturált, kiegyensúlyozott ital. Már jobban értem a távcsővel megszemlélhető árát. Erdei gyümölcsök és frissen nyitott, füstölt kék Drum dohány (ah, cigitekergető fiatalkorom), hamu a szájban, trágya az orrban. De nevezzük füstölt sonkának. Bárhogy is, imádom. Nem értem hol a több, mint 55 és fél foknyi alkohol. Hihetetlenül más interpretációja ugyanannak a párlatnak, hol az OB Bunna 18? Másra számítottam. Tony Ashton felsétál a színpadra és retkes tahó módon mormolni-kiabálni kezd a Paice Ashton Lord koncertjén. Borízű hangon. Ki ez a hadonászó csöves ingben? – kérded, majd hallgatva kicsit a fúvósokkal felpumpolt zenét, rájössz, hogy rohadtul jobb, mint a Deep Purple (ismert korszaka). Faszért mentek tönkre egyből – tudom, a közönség a Smoke on the water-t várta. A Bunnahabhain-t nem kell félteni. Tony Ashton pedig, tőle bocsánat a fentiért, eredeti figura volt, nyugodjon békében, ahogy Lord is. (Bunnahabhain Cárn Mór, Celebration of the cask, 16y (d: 2004, b: 2021), 55.5%, sherry butt, 534 bottle) – Tölgyesi Norbert

Zöldséges krém

Már messziről terjeng parfümösen, amíg lemezt választok, de friss még az orr. Közelebbről nyers zöldség, petrezselyemgyökér édes ragaccsal vegyítve. A Wemyss, mint mindig, talált a rebarbarás pitével és a krémmel. Bár mit hazudozok itt, rebarbarát pitével még nem ettem, meg úgy rebarbarát általában sem azt hiszem, de jobb híján elhiszem. A neve kurvajó. A krém igaz. A zöldség igaz. Ki lehet az a korszakos géniusz, aki ezeket írogatja? Az életben lehet, hogy egy semmi alak, de a címkéken előkerül a lappangó zsenialitás. A szájban zamatos, krémes étolaj, amit borsos fanyarság zár le, nekem erőszakos petrezselyem. A 46 fok először kissé vékony és illékony, de Miles Davis mellett elégséges. Kind of blue. Ha jobban beleállsz és figyelsz, a kifinomult, illatos rétegek alól szivárog az Islay háttér: trágyaszag. Na jó, nevezzük csak ezt is megint füstölt sonkának. Senki nem tagadhatja a származását. Öltözhet akárhogy, előbb vagy utóbb meg kell szólalni sherry felkenet nélkül is. Félreértés ne essék. 28 év bourbon hogshead-ben. Kell több? …olykor igen. (Bunnahabhain, Wemyss, 28y (d: 1990), 46%, hogshead, 267 bottle) – Tölgyesi Norbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük