Maradékivászatra adtam a fejem. Hat Glenglassaugh üveg alján tengődő lötty. Rövid taktikai toporgás után két estére osztottam szét a palackokat.

Bal oldal első este, jobb oldal második

Port (Glenglassaugh, Wood Finish Series, Bottled 2017, Finished in Port Casks, 46.0 % Vol.):

A színe magáért beszél, enyhén boros, halványan bordós. Könnyed, light illat. Portos édes kesernyés maláta. Lágy fűszerek. Ízében is ott a boros felhang. Harsány, fiatalos, kicsit karcos párlat, kiugrik az alkohol. Harapós. A port némi sötét gyümölcsösséget ráültet. Bőven 10 év alatti malt. 5-7? A port édessége kellemessé is tehetné, de mögötte nagyon szúr. A Tomatin 14 jut eszembe, de az mennyivel selymesebb. Persze igazságtalan vagyok, az 14 éves. Egy kis víz simulékonyabbá teszi, hoz egy kis diót. Kéne még neki egy pár év és egészen kellemes itóka válhatna belőle. Túl hamar ébresztették csipkerózsika álmából. Másodjára visszatérve krémtúró, sokkal visszafogottabbnak érzem, nem bánt úgy az alkohol, mint elsőre.

Peated port (Glenglassaugh Peated, Wood Finish Series Bottled 03.12.2019, Port Cask Finish, 46.0 % Vol.):

Hasonló a porthoz, de befedi egy nagyon lágy tőzeg. Highland tőzeg, ami olyan vékony, mint egy fátyol, mint egy finom függöny. Sokkal érdekesebbé teszi az alatta húzódó édes, sötét gyümölcsöket. Az ízében leheletnyi hamu, ez sem idős párlat, szúr kicsit, de mégis kellemesebb az egyensúly. Lekváros füstölt sonka. Egy kis tehéntrágya. Kellemes meglepetés. A highland füst jóféle füst. Vízzel simul, de nem lesz jelentősen jobb. Egy könnyed diós réteg az ízben itt is. Ez is kaphatna pár évet még és egészen csodás kis malt válna belőle.

PX (Glenglassaugh, Wood Finish Series, Bottled 02.12.2019, Pedro Ximénez, 46.0 % Vol.):

Ragacsos, édes test. Karamella. Vaj, tej. Kakaó. Csoki. Az ízében tömény édesség, megjön a vastag sherry. Hmmm. Ez igazán jó cukrászsütemény. Egy kis bicikligumi illat, ezt gyakran érzem az erőteljesebb PX-ekben. Egészen jól integrálódott bele az alkohol. Ezt is megnézném meghintve füsttel, de sajna ebből nincs a sorban. Mindig ugatok, hogy az Oloroso hordót szeretem. De a PX hordót is szeretem. Vízzel sem rossz. Ömlenek belőle az édes, aszalt gyümölcsök malátaágyon. Well done. Nem lenne rossz hordóerőn. Megnézném vagy 60 fokon. 

Octaves classic (Glenglassaugh, Bottled 2018, Casktype Bourbon, Pedro Ximénez, Oloroso & Amontilla, 44.0 % Vol., Batch 2):

Bourbon, Pedro Ximénez, Oloroso & Amontilla. A színe jó mély. Az Octave hordók picik, 45-50 literesek, gyakorlatilag quater cask méret. Vajon mindegyik octave hordó vagy csak a sherry-k valamelyike?

Fűszeres, malátás illat, elég tartalmas. Ízre is szaftos, elsőre többnek tűnik 44 foknál. Wow, nagyon tömören fűszeres. Sherry, sherry és szakajtónyi fűszer, ami jó gyorsan nyomakodhatott a whisky-be a picike hordókból. Vízzel szelídül, gyümölcsösebb lesz, az agresszivitás hátrébb lép, a töménység enyhül. Így sokkal nyilvánvalóbb a tömegnyi sherry, sokkal klasszikusabbá vált, de  mindenképp nagyon érdekes ital. Melengető erő, amit nem az alkoholfok hoz.

Peated Octaves (Glenglassaugh, Bottled 2018, Bourbon, Port and Oloroso Sherry Cask Octaves, 44.0 % Vol., Batch 2): 

Színe halványabb az előzőnél. Illatában sokkal több édesség és kevesebb füst, mint, amire számítottam. Bourbon, Port and Oloroso Sherry Cask Octaves. Sokkal enyhébb illat, kevesebb töménység. A peat valahonnan hátulról, a függöny mögül bámul. Kellemes és egyensúlyi illat. Víz nélkül sem egy vadállat. Egészen érett hatást kelt. Nagyon édes íz és csipetnyi a füst tényleg, de ott van. Vetekszik a peated porttal. Mélyen-mélyen szippantva fémes lekvár zamata bukkan elő. A második kortyra kicsit kiürül, megnézem egy kis vízzel miben változik. Jelentősen nem alakul, tovább lágyul, de a karakter marad, talán most kicsit több fűszer és határozottság érkezik. Remek malt. Kedvelem.

Peated Virgin (Glenglassaugh, Wood Finish Series Bottled 25.04.2017, Finished in Virgin American Oak Casks, 46.0 % Vol.):

Wow. Parfümös delej vág orrba. Háttértőzeg. Nagyon izgalmas és frissítő illat. Ez előtt csak a Deanston Virgin Oak-ját kóstoltam, azt egészen kiválónak találtam, pedig milyen olcsón vesztegetik. Határozott, erőteljes, vad íz, viszont milyen édes. Bourbon vanília befedve erővel. Korrekt, masszív. Üdítő. Csipetnyi bors a nyelved hegyén. Vissza-visszatérve rá nagyon izgalmas a hordó illat, a karakter.

Bár maga a sor, az érlelések variációi adták a kóstoló erejét, a peated port és az peated octaves a két első helyezett, a PX is szép, de a jóleső highland tőzeg hiánya miatt végzett hátrébb, a port, a classic octaves és a virgin oak sem rosszak, mégis kevésbé elegánsak. Egyértelműen látom a fantáziát a lepárlóban, tetszik a palettájuk, a kísérletezés.

Tölgyesi Norbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük