Modernitás antik köntösben

A régi olasz iskola címke világát idéző Chorlton…imádom. Egyszer majd írok róla. Megtaláltam azt a régi, több száz éves könyvet ami a címkéket ihlette. Ráadásul akaratomon kívül az egyetlen olyan sorozat, ami hiánytalanul meg van a gyűjteményemben. És ha ez még nem lenne elég emocionális indok a mai random kóstolóhoz, akkor itt ez a Cataibh nevű malt whisky, ami Clynelish. Nem a megszokott unalmas és szánalmas ”secret highland” jelzőt kapta, hanem a bottler kicsit használta kifinomult művészettörténészt idéző képességeit. Cataibh a neve régi nyelven Sutherlandnek, az pedig a Clynelish ”megyéje”. Nézzük mit tud ez a modern, kortárs Klájnlis..Illatában nemrég hasított faléc réseibe dörszölt fehérbors, gyenge korom (nem egyszer éreztem már a 2010-es évek fiatalon palackozott Clynelishre kevésbé jellemző kormos alaphangot, inkább soothy mint earthy-peaty..) amire körtés, viaszos aroma terül. Egy kis vanília és citromos keménycukor. Idővel kicsit jobban teret nyer a fa, tölgy juice lesz szinte a kellemes formából, valahol alul. Chilis grapefruit olaj. Vízzel krémesebb, vanilia karakteresebb, édes, viaszos. Ízében elsőre időt kell adni neki, hogy a picivel a kelleténél magasabb alkohol beleszelídüljön önmagába. Aztán sokkal inkább ismerős jegek. Kis só, krétás, krémes, minerális és viaszos jegyek. Lecsengése hosszú, csípős-édes, egy kis kovakő adta plusszal (flinty). Mozgékony, modern, kellő “eredetvédelemmel”. Inkább Cataibh mint Clynelish, és ez így pont jó. PS: szárazteszt – vaníliakrém.(Cataibh 10 year old 2010 (Clynelish) 58.6% Chorlton Whisky)

Szürreális almaszüret

A címkén a belga szürreális művész, René Magritte Le Fils de’Homme azaz az Ember fia című műve, kicsit a whiskyre szabva. Nem véletlen ott az a zöld alma! Tipikus észak-felföldi karakter, mestere a Balblair. De ez most meglepő módon Clynelish. Ahogy a neve is utal rá, a főzde párlat karakteriszikájában oly’ jellegzetes viaszosságra. Candlekitty. Gyertyacica. Mert a macska (pontosabban a skót vadmacska meg a másik olyan szimbólum ami elárulja). Azért sokat nem kell törni a fejünket mi lehet, vakon is jó helyen keresgélne a tapasztalt kóstoló. Zöld almás, citromos, grapefruitot borító gyümölcs-viaszos jegyek mellé egy fura szardellapaszta csatlakozik. Egy kis coastal karakter, egy kis zöld olíva, játékos, izgalmas whisky. Ezért kedvenc a Clynelish mert legalább annyira megfoghatatlan és legalább annyira mégis karaktereket hordozó ha jó formájában van, mint egy jópofa házi macska. Lecsengése vérnarancs, só, citrusolaj és fényesre polírozott zöldalmahéj. Vax? Itt van az is. (Candlekitty 19 Year Old 2000 48.5 % WhiskySponge refill hogshead 1/762)

Meglincselve

Volt egy fiatal, volt egy érett, legyen valami szokatlan is. Portugál brandy cask finish? Soha nem ittam Clynelish-t ilyen hordóból. Talán mást se. Vagy nem tudok róla. A néven a szójáték megint csak egyértelmű. A whisky viszont már első illatolásra sem. Fűszeres, olajos, beletellik egy kis időbe amíg “megkeresem” a biztonságos kapaszkodót egy kis partmenti, sós-viaszos haloványságban. Ez a kétségbeesett keresgélés meg is marad végig, mert a nagy fűszeres, zsíros vajas dolgok alatt időnként felkiált egy kis sherried Clynelish maltokból ismert édes húsos – pipadohányos – füstölt sonkás vonal ami jobb esetben egy viaszos gyümölcstálra borul, de itt a gyümölcs helyett valami szatócsbolt fűszerzsákjaira van dobva. Bújócskázik velem egy kis kovaköves, krétás Clynelish karakter, amikor azt hiszem már megvan, elsodorta valami bárdolatlan rozskenyérhéj. Érdekes az egész, egy stílusgyakorlatnak jó, de már annyi mindenben engedett az ember, jó lett volna ha a Clynelishben nem kell. De a jelek szerint új Clynelish-t kell tanulni a kortárs whisky rajongóknak. Sajnálom akik nem ismerik régi formájában, mert vagy csalódás lesz a várakozások után, vagy félreértésben maradnak ha elhiszik, hogy érzik amit “kellene” pedig az nincs ott már egy ideje, vagy pedig ha marad is karakter a házból csak árnyéka régi önmagának. Ez a meglincselt Clynelish meg azért nem hagyta magát, rendben van de egyszer elég volt. (Lynch Isle 20 Year Old 2000-2020 53.3 % North Star Sherry butt-Portugese brandy butt finish. 1/693)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük