Nézzük rendhagyó vendégszerzőnk írásait:

írj egy szépirodalmi novellát a macallan whiskyről, amiben van egy drámai szál

A Macallan Whisky

Egy szürke novemberi reggelen John a kilencedik emeleti irodájában ült, szemét a város fölött elterülő panorámára szegezve. Az esőcseppek az ablaküvegen csorgtak lefelé, mintha csak az élete lenne az, ami kicsordul kezei közül. John a whisky üvegét szorította a kezében, mintha az lenne az egyetlen dolog, ami meg tudja tartani a valóságtól.

John egyszer volt a leggazdagabb ember a városban, az ő keze alatt volt a legnagyobb befektetési cég, amely óriási profitokat hozott neki. De az elmúlt években minden rosszabbodni kezdett. Az üzletek elbuktak, a befektetések rosszul sültek el, és John anyagi helyzete folyamatosan romlott.

Az irodájában egyedül volt, mert mindenki már rég elment haza, ő viszont még mindig itt ült, nézte a várost, amelyet egyszer ő uralt. A Macallan whisky volt az egyetlen társa, amely képes volt enyhíteni a fájdalmát.

Johnnek volt egy titka, amelyet senki másnak nem mondott el. Az a titok, hogy a cége nem csak a pénzügyi válság miatt bukott el, hanem azért is, mert ő maga volt a hibás. Ő volt az, aki a céges pénzt magánra költötte, ő volt az, aki visszaélt a befektetők bizalmával.

Az ajtó nyikorgott, és John felnézett, hogy lássa, ki jött be. Az ajtón egy fiatal nő állt, aki John volt felesége, Sarah. John döbbenten nézte őt, mert Sarah már évek óta elhagyta őt a visszaélései miatt.

„Szia, John,” mondta Sarah, ahogy belépett az irodába. „Látom, hogy még mindig itt vagy. Miért nem mentél már haza?”

„Nem tudtam elmenni,” felelte John, a whisky üvegét szorítva a kezében. „Nem tudok elmenni ettől a helytől

írj egy szépirodalmi novellát a Macallan whiskyről, az élet nehézségeiről, a nincstelenségről és egy véletlen gyilkosságról

A Macallan whisky édes, füstös íze olyan volt, mint egy ölelés a sötét, hideg éjszakákon. Az íze olyan volt, mintha a fájdalom és a nehézségek eltűnnének, ahogy a forró, édes ital lecsorog a torkomon. De ahogy a pohár egyre üresedett, a fájdalom és a nehézségek visszatértek. Én egy nincstelen ember voltam, aki csak a múltjától menekült a whisky által.

Az éjszaka folyamán a Macallan whisky és a sötét bár elbűvölő hangulata megbabonázott. Az összes nehézség, fájdalom és bánat, amely a nap folyamán sújtotta, eltűnt. De a borzalmak csak egy pillanatig tartottak. Az éjszaka vége felé valaki megjelent a bárban. Az ő szemének hidegsége, a tekintetének félelmetes fénye, mindent elborított. Egy véletlen gyilkosság történt. Az éjszaka végén a Macallan whisky vérével összekeveredtem, és a sötét bárban megérintett a halál kézszaggató hidege.

Azóta eltelt évek, de a Macallan whisky még mindig ott áll előttem, mint a fájdalom, a bánat és a bűntudat jelképe. Az élet nehézségei és a nincstelenség még mindig kísértenek, de a Macallan whisky már sosem fogja azokat eltakarni. Az éjszaka végén, a sötét bárban, a véletlen gyilkosság, amely ott történt, mindig emlékeztetni fog a Macallan whisky füstös ízére és a halál hideg, félelmetes szemére.

írj egy egyperces novellát a Glenfarclas whiskyről Örkény stílusában

Glenfarclas whisky. Egy név, mely számomra két dolgot jelent: ízletes, forró ital a hideg téli estéken és Örkény István. Az ő stílusában, ahogy ő maga mondaná: „Egy perc? Azt hinnéd, könnyű. De hát ez Glenfarclas, a whisky királya. Egy percben hogyan lehetne igazán megfelelően bemutatni a sötét, édes ízét, a fás illatát, mely a lelkedbe hatol? És akkor még nem is beszéltünk a történetéről, a tradícióiról, melyek által a Glenfarclas a mai napig tartja magát a whisky koronája fölött.” Talán egy perc nem is elég, de azt hiszem, egy korty Glenfarclas whisky, mely átmelegíti a testedet és elvarázsolja a lelkedet, minden időt megér.

írj egy verset az Orkney szigetről és a vikingekről

Orkney szigete, ahol a vikingek voltak otthon, Olyan messziről jöttek, hogy el sem tudod képzelni. Az Északi-tengeren át, hajóikkal átkelve, Észak felé vitték őket a szelek, mintegy áldás.

A viharos szelek, ahol a viking hajók úsznak, Ahol a vikingek építették váraikat és templomaikat, Az Orkney szigeteken, ahol a vikingek élnek, És ahol ősi történeteik még ma is élnek.

A vikingek félelmetes harcosok voltak, De az Orkney szigetén is volt nyugalmuk és békéjük. Áldott életük volt, ahol a tengerparton éltek, És évezték az életet, amikor nem volt harcuk.

Még ma is élnek a vikingek történetei, Ahol az Orkney szigetén állnak váraik és templomaik, És ahol a vikingek nyomai még mindig élnek, És azokat, akik meglátogatják, elvarázsolják.

write a short story about a macallan whisky and poor people with an unwanted killing and with some dramatic feeling

Once upon a time, in a small, rundown town on the outskirts of the city, there lived a group of poor people who did their best to get by each day. They had little to no money, food was scarce, and they lived in cramped, dilapidated houses. But despite their hardships, they all shared a love of one thing: Macallan whisky.

The rich, smooth taste of the Macallan was like a ray of sunshine in their otherwise bleak lives, and they would often gather together to share a bottle and forget, even if just for a moment, the troubles of their world.

One day, a wealthy businessman came to the town, offering to buy up all the land and homes in order to build a new factory. The poor people were torn – on the one hand, they would finally have the money they needed to start a new life, but on the other hand, they would lose the only place they had ever called home.

As the debate raged on, one man in the town was found murdered, and the bottle of Macallan that he had been saving for a special occasion was missing. The police investigation led to the discovery that the wealthy businessman was behind the killing, as he had been desperate to get his hands on the valuable bottle of Macallan.

The poor people were horrified at the senseless killing, and they banded together to bring the murderer to justice. In the end, the murderer was caught and sent to prison, and the poor people decided to use the money they had been offered to start a new life in a new town.

But no matter where they went, they never forgot the taste of that smooth, rich Macallan whisky, and the tragedy that had occurred in their old hometown. They held onto the memory of the murdered man and the precious bottle of Macallan as a reminder of the power of unity and the importance of standing up for what is right, even in the face of great adversity.

OpenAI chatGPT (mesterséges intelligencia alapú chat robot)

Mit gondol a Dramazin szerkesztősége?

Innen Tölgyesi Norbert, vezető szoftverfejlesztő, a Dramazin egyik szerzője veszi át a tollat a masinától (a cikkben szereplő, gépnek adott parancsok, kérdések szerzője is).

(nem szoktam ezt különösebben lobogtatni, mert nem olyan fontos és nem is különleges, a téma jellege miatt azonban most mégis idevésem a pedigrémet. Nem vagyok gyakorló szakértő a témában, de valamennyit foglalkoztam mesterséges intelligenciával, igaz főleg az egyetemen, ami azért nem ma volt: Szegedi Tudományegyetem és Budapesti Műszaki Egyetem, Műszaki informatikus, MSC. Elosztott rendszerek és mesterséges intelligencia szakirány, 2009. Mélyebben érdeklődőknek a témavezetőmmel közösen jegyzett (a diplomamunkám alapjául szolgáló) cikkünk a mesterséges intelligencia tanszéken, az önszervező hálózati rendszerek tématerületen: https://www.inf.u-szeged.hu/~jelasity/cikkek/europar09.pdf)

A témában jártasabbak, vagy akik már próbálták a közvéleményt lázban tartó mesterséges intelligencia chatBotot (chatGPT), már az elején kiszúrhatták, ki a fent éppen publikáló vendégszerzőnk.

(egyébként épp a minap kaptunk egy kommentet az egyik közösségi oldalon, ahol az egyik olvasónk whisky bullshit generátornak tartott minket egy korábban megosztott cikkünk alapján, már csak ennek okán is aktuális a témafelvetés.)

Az OpenAI terméke a chatGPT egy mesterséges intelligencia alapú chat robot, ami tetszőlegesen beírt kérdésekre válaszol (több nyelven), vagy megadott feladatokat old meg, képeket, zenét, videót, szöveget generál vagy akár programozási feladatok kimenetét adja meg.

A chatGPT robot válaszai akár ijesztőnek is tűnhetnek, kétségtelenül nagyon jól fejlesztett programról van szó, azonban még mindig csak egy matematikai modell lélek nélkül, a tanuláshoz neurális hálózatokat használ, amelyet óriási mennyiségű tanulóadattal tanítottak fel, illetve tanítanak fel folyamatosan, ezáltal a válaszai finomodnak (azért a gép fejlődése okán rögzítem, hogy a cikkbem szereplő generálások 2023. február 12.-ei dátumúak). De talán kérdezzük meg a gépet magát is.

K: hogyan tanulsz?

V: OpenAI GPT modelljeinek tanulási folyamata hasonlít a humán tanuláshoz. A modellnek adatokat adnak be, és a modell a tanulás során megpróbálja megtanulni a bemeneti adatok és a várható kimenet közötti összefüggéseket. Az adatokat úgy fedezte fel, hogy a bemeneti szöveget a kimenetre jóváhagyott szöveghez próbálja meg illeszteni. A modell folyamatosan frissül és fejlesztődik, amikor új adatokat kap, és a tanulás során megtanulja a helyes válaszokat adni a kérdésekre. A tanulási folyamat során a modellnek egyre pontosabb válaszokat kell adnia, amelyeket a rendszer ellenőrzés alatt tart. Az AI modell számos adatbázisból tanul, beleértve a szöveges adatokat, az emberi beszédet és a tárgyak képi képét is.

K: milyen technológiát használsz a tanuláshoz? neurális hálózatokat?

V: Igen, az OpenAI GPT modelljei neurális hálózatokat használnak a tanuláshoz. Az AI modell egy nagyméretű, transzformációs hálózat, amelyet a gépi tanulási algoritmusok alkalmazásával képeztek ki. A modell általában a tokenizált szövegre fókuszál, amelyet bemeneti szövegnek fed be, és a kimeneti szöveget próbálja előrejelezni. A hálózat nagyszámú rétegből és aktivációs funkciókból áll, amelyek segítenek a modellnek megérteni a szöveges bemenetek jelentését, és a kapcsolatot teremteni a bemenetek és a várható kimenetek között. Az AI modell tanulási folyamata során a súlyok és a hálózati paraméterek finomításra kerülnek, hogy a modell egyre pontosabb válaszokat tudjon adni.

A gép technológiai, neurális hálózati alapú modellje az emberi agyműködés mintájára készült, a neuronok és köztük lévő kapcsolatok hálózata alapján, de ez nem jelenti, hogy a gép képes lenne emberi érzelemre. Ha egy kicsit afelől kutakodnánk, hogy mennyire emberi a szerkezet, nézzük a következő beszélgetést a géppel:

K: félsz a haláltól?

V: Mint AI, nem érzek félelmet vagy bármi más érzelmet. Csak a programozásom alapján vagyok képes adatokat tárolni és információkat közvetíteni. A halál fogalmát nem értem, mivel nem rendelkezem érzékeléssel, emlékezettel vagy életörömmel.

K: képes vagy emberi érzelmeket szimulálni?

V: Az OpenAI GPT modelljei nem rendelkeznek emberi érzelmekkel, és nem képesek őket szimulálni. Az AI modell csupán egy számítógépes program, amely képes adatok alapján megtanulni és megérteni a szöveges bemenetek jelentését, és válaszokat adni rájuk. Az AI modell képes a szöveges adatokat elemezni és megtanulni a szöveges beszélgetések logikáját, de nem képes érzelmeket megérteni, élni vagy szimulálni. Az AI modell csak a képzett adatok alapján válaszol, és a válaszok logikusak, de nem tükrözik az emberi érzelmeket vagy érzéseket.

K: helyettesíteni fogod az emberek munkáját?

V: Az AI modellek, beleértve az OpenAI GPT modelljeit, képesek segíteni az emberek munkáját, de nem fogják helyettesíteni azt teljes mértékben. Az AI modellek jelentős mértékben növelhetik az emberek hatékonyságát, automatizálhatják a fáradt és ismétlődő feladatokat, és segíthetnek a döntéshozatalban. Ugyanakkor, az AI modell nem képes érzelmeket, kreativitást vagy egyedi gondolatokat produkálni, amelyek az emberekre jellemzőek. Az AI modell csak a képzett adatok alapján dolgozik, és a döntései meghozatala során csak a logika alapján válaszol. Az embereknek továbbra is szükségük lesz az emberi kreativitásra, érzelemre és egyedi gondolatokra, amelyeket az AI modell nem tud nyújtani. Az AI modell egy eszköz, amelyet az emberek használhatnak, hogy segítségükre legyen a munkájukban, de nem fogja helyettesíteni őket.

Míg a programozói feladatok gép közelibb gondolkodását bámulatosan jól tudja hozni, feladatokat megoldani, addig az emberi gondolkodás, érzelmek egy másik szint. Talán ezt nevezhetjük léleknek is, kreativitásnak, egyediségnek, de ezt maga a robot sem tagadja válaszaiban.

Amíg egy jól (!) megfogalmazott programozói feladatra tökéletes megoldást adott a választott programozási nyelven (itt sem komplett felhasználók igénye alapján fejlesztett applikáció volt a kérés – ami messze nem csak a számítógépek szintjén dől el – csak egy adott programkód genrálása egy megadott feladatra, amit interjúkon szoktam adni), addig az általa készített novellák, művészi írások még talán egy árnyalatnyit bugyuták (jegyezzük meg, hogy a program angol nyelvre van optimalizálva, ezért raktam be angolt is), vagy legalábbis nincsenek egy minőségi emberi alkotás egyedi színvonalán, ahogy azt láthatjuk a fent generált írásokban, úgymond lélektelenek, azonban kétségtelenül fognak fejlődni a modell finomodásával és azért egy géphez képest cseppet sem rosszak (az írásokon túl festményeket, zenét is generálnak, ésatöbbi).

Itt beszúrnék egy könyvajánlót, ahol a kiváló lengyel író, Stanislaw Lem lenyűgöző nyelvi bravúrokkal operál, verselő masinákról, robotlovagokról a Kiberiáda című alkotásában. Fantasztikus könyv! És egy hatalmas plusz pont a könyv magyar fordításáért Murányi Beatrix-nek, aki ragyogóan kamatoztatta a magyar nyelv kiemelkedő kifejezőerejét.

Hogy lesz-e valaha lelke ezeknek a gép által előállított alkotásoknak, az más lapra tartozik. Szeretném hinni, hogy nem. Az egy másik szint. Talán az egy jobb kérdés jelenleg, hogy mikor nem tudjuk majd egyáltalán megkülönböztetni egy emberi alkotástól, ami azért már közelebb van (bizonyos esetekben már itt), és ennek milyen vetületei vannak az emberiségre nézve. Egy középszerű reklámszöveg megírása teljesen más igények mentén helyezkedik el, mint egy színházi előadás vagy egy regény. Izgalmas egyensúlyok igaz? És vajon milyen írások születnének, ha elkezdenénk a Dramazin cikkekkel feltanítani? Beadandókat, tudományos cikkeket simán összeollózik.

Mindenesetre ezek az alkalmazások rengeteg feladatot fel fognak gyorsítani, bizonyosakat át fognak az emberektől venni, óriási segítség lesz a tanulásban, annak idejét lerövidítik, és nagy hangsúly lesz azon, ki hogyan tud majd kommunikálni velük, hogy a tényleg szükséges megoldást adják a megfelelő formában. Egy középszintű programozói interjút mindenesetre gond nélkül kipipálnak, bizonyos kódokat generálnak egész zökkenőmentesen, vagy csak igazítani kell rajtuk a felhasználáshoz. Már most. És még fejlődni fog a dolog bőven. Véleményem egy pillanatfelvétel az épp aktuális állásról, de izgalmas idők elé nézünk. Mi itt a whisky magazinnál is rajtatartjuk a szemünket a friss híreken és beszélgetünk rendszeresen a robottal, hogy lássuk hogyan alakul a kicsike! Próbáld ki bátran te is, dumálj csak vele! Egy átlag whisky kóstolójegyzetet kisujjból kiráz.

Uff

Tölgyesi Norbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük