Szkeccs 13. – Mindent bele! Két Diageo blended malt

0

Tengerparti kotyvalék

Na, na, na, nanana. Na. Nem kotyvalék. A Diageo fogott pár igazán ikonikus lepárlót a portfoliójából (Caol Ila, Lagavulin, Oban, Talisker, Clynelish, Inchgower), és kevert belőlük egy Blended Maltot, amit korjelöletlen The Coastal Blendként, Cladach néven dobtak piacra. Talán csak az Inchgower kevésbé ismert, de a többi önállóan is jól futó, fényesen ragyogó brandek. Mi baj lehet? Ugye? Semmi. És nincs is. A megjelenés nincs túlgondolva. Hogy jó-e? Néha a kevesebb több, az egyszerűbb szebb. Végülis arra jutottam, hogy nekem tetszik. És tényleg coastal. Már az első szippantás is ad egy jó értelemben vett pofont: malátás, sós, olajos vajaskeksz. A tengerpart tényleg itt van, hogy, hogy nem, idekeveredett. Az íze édes, sóskaramell, sózott kesudió. Bombasztikusan ízes, zamatos, krémes, a hordóerő nem tolakodó, mégis határozott, vízzel igazán szépen elsimul. Izgalmas, tartalmas blended malt. Együtt tekergetem az öreg fregatt kormányát az emberszagú kapitánnyal, köpünk egy vastagon nyúlósat és sósat a kopott hajópadlóra, alkoholtól szédülve kormányzunk a görbülő látóhatár felé. Haragszom időnként a Diageora számomra túl erőteljes dizájn (bár itt ugye pont visszafogott) vagy az űrbéli árcímkék miatt, de hé, Diageo, barátom, javítottál, ez a kutyulmány, az árát inkább meg se nézem, …de ez well done!

(Cladach Blended Malt Scotch Whisky, The Coastal Blend (Caol Ila, Lagavulin, Oban, Talisker, Clynelish, Inchgower), Diageo Special Releases 2018, 57.1%)

Tölgyesi Norbert

Fradileves a’la Diageo

Nézzünk be a raktárba, aztán a hűtőbe, a mélyhűtő legmélyebb zugába, és mindent tegyünk egy fazékba, szarrá fagyott tavalyi pontyot, kővé dermedt csirkemellet, kertből leszedett, kutyának sem kellő bogyós gyümölcsöket, amikkel megállt az idő. Na jó, ennél biztos több tudatosság volt a Diageo blender mesterében, amikor összeöntögette a Collectivum XXVIII alapját a cég által birtokolt összes működő lepárló (28) anyagából. Te mit kevernél össze, ha szabadkezet kapnál ennyi lehetőség között? Nos, valaki a mindenre szavazott vagy esetleg csak marketing az egész? Mindegy. Már annyiszor megcsinált a marketing, hogy simán átesik rajtam egy ilyen palack. A megjelenés egészen visszafogott, csak a térképi magasságváltozást jelző vonakra emlékeztető rajzolat ad hozzá. Egy csendélethez leterített lepel. Jól áll neki. Mindegy. Ez is. Minden mindegy. Igyunk. Az illata kellemes drazsé, van benne egy szolíd sherryhordó feeling, egy kis idősebb fűrészporos felhanggal, méz és egy adag fahéj, selyemcukor. Nem rossz, nem rossz. Egy kis vajas keksz itt is. Egész összetett, de hát milyen legyen ennyi malt után. Azt mondjuk nem mondanám meg, hol van benne Islay füst vagy bármi ilyesmi. Áááá. Baromi édes íze van, a hordóerő pedig nem érkezik meg nagyon, az alkohol betagozódott. Olajos, nagyon olajos, waxos íz, élvezet forgatni víz nélkül is, a fűszerek teszik a dolgukat. Vannak itt évek is. Egy messzi, halvány keserűséggel távozik a korty. Kicsivel később valami hamu emléke dereng a számban. Tavalyi cigaretta? Lagavulinmolekulák? Taliskelektronok? Fehérszőlő? Cseppet sem kellemetlen, így eltollászkodom vele. Van mélysége a merengéshez. Jól össze van rakva. Hogy karaktere van-e? Olyan, mint a világ. A franc se tudja követni, de valahogy elvagyok benne. Amíg hagyják.

Collectivum XXVIII Blended Malt Scotch Whisky Diageo Special Releases 2017, 57.3% (Caol Ila, Lagavulin, Oban, Talisker, Clynelish, Glenkinchie, Cragganmore, Cardhu, Glenlossie, Glendullan, Mortlach, Linkwood, Teaninich, Benrinnes, Blair Athol, Royal Lochnagar, Dufftown, Inchgower, Dalwhinnie, Glen Elgin, Strathmill, Mannochmore, Auchroisk, Knockando, Glen Ord, Dailuaine, Glen Spey, Roseisle)

Tölgyesi Norbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük