Vannak napok amikor jól esik csak sodródni az árral és nem túlgondolni a dolgokat. Elképzelhető, hogy felületes voltam. Talán több figyelmet és tiszteletet érdemeltek volna ezek a maltok, de a női szeszély oltárán áldozatul estek. Ez most így alakult, ez is én vagyok és ebben a hangulatomban ennyit nyújtottak. Legyen ez egy rövid kedvcsináló (vagy inkább ünneprontó?) jegyzet bármiféle zsurnalisztikai bravúr nélkül. 

Alappárlat: kellemes színed van. Apró lábaid gyorsan szeded, kevés lesz ez a 40 % abv.
Illat: Hű, pálinka! Visszahőkölök. Kezdjük újra, csak finoman közelítsünk… Almapálinka. Egy idő után a durva acetonszag eltűnik, de sajnos semmi más nem lép a helyére.
Íz: pozitív csalódás, mézes-gabonás jegyek, pici fűszerrel a végén. Fehérbors marad a számban.
Lecsengés: gyorsan tovább állsz, én is így teszek veled. Gyenge vagy.

Peated: füstös pálinka? Füstös almapálinka?
Íz: Mi van, valami zöldet is bedobtunk az üstbe? Ez nem grillezett zöldség cimborám. Előkerül később valamilyen húsos íz.
Lencsengés? Te csengtél le számomra…

6 éves: már a színe is azt feltételezteti, hogy érettebb a párlat.
Illat: nem beszélgetős, nem nyílik fel könnyen, sejtelmes. Nagyon gyenge florális hatások, no meg vanilia. Mi van még itt? Virágpor?
Íz: hú de kellemes! Mézes-malátás és mindeközben mintha lédús gyümölcsbe harapnék. Törökméz a falusi búcsúból, de nem csömörlök meg. Elkalauzol a nyárba.
Nem a legkomplexebb ital, de tökéletes egy kis könnyed iszogatáshoz, amolyan girlfriend next door.

Portói finish: illatában mazsola, érzem a mediterrán napsütést.
Íz: toffee egy kis csiklandozó fűszerességgel. Csoki. Áh, dianás cukorka! Nem tölti ki a számat, gyengén hullámzik ez a tenger, a katarzis elmarad. Nem vagyok cask strength fanatikus, de ez így, ebben a formában tényleg harmatgyenge. Legalább nem leszek tengeribeteg.

Cognac finish: szégyen, hogy nem alakítottam még ki a cognac-kal kapcsolatot. Nem is ennek a whiskeynek a hatására fogok. Lehet, hogy én vagyok tompa két vizsga után (ilyen egy baráti szombat, nem?), de alig érzek itt valamit.

Rum finish: remélem nem ábrándulok ki, illat alapján jó dologra számítok. Mély, édes álom, lefojtva egy kis hordófanyarsággal. Egész kellemes, hagyom hogy ez a hajó tovább vigyen, szívesen elringok a fedélzetén. Könnyed ezzel a 40 ABV-vel, igazán a vitorla alá kaphatna egy markáns fuvallat.

A 6 éves egy nagyon korrekt malt, egy könnyed nyári estén a tizenkét éves Glenfiddich – Glenlivet – Singleton fogatot ki tudja váltani nálam. A többi sajnos elvérzett az én szememben. Az identitás-kaméleon nem a jó oldalát villantotta fel ma. Amit a legjobban hiányoltam a repertoárból az a sörös hordós finish, pedig számomra annyira kézenfekvő. A cseh söriparról még bőven lehetne néhány réteg bőrt lehúzni, elbírja. Vagy lehet már valami készülőben is van…? Egy hónap múlva visszatérünk erre a kérdésre Pozsonyban. Te is ott leszel?

Tipsy Lady

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük