Szkeccs 18. – Kétkerekes avagy Éva és Vica, a két szexi Caol Ila

0

A Caol Ila. Az állandóság és tisztaság.

A legszexibb Islay single malt. Lehet, hogy azért mert nagyon sokáig használtam ezt a jelzőt (mai napig hiszem, hogy helytállón) a fejemben a Caol Ila-t megszemélyesítő szépség jelenleg Kerekes Vica színésznő. Minden porcikájában, minden tehetségében és minden hétköznapiságában megtalálom a Caol Ila-t.

Talán az egyetlen amihez még nem elég,azok az “azok a régi Caol Ila-k”. De oda meg van nekem Kerekes Éva. Neeem, nem ugyanaz a kettő. Utóbbi földim, más generáció. Ahogyan más generáció azok az 1980-as évek első felének maltjai is a főzdétől.

Éva, a teremtés. Vica, az életigenlés. Fura az élet. Két egyforma nevű színésznő, két szexi nő. Éva melleit a Szezonban, Vicáét az Egynyári kaland-ban láttam. Sőt, őszintén szólva mind a két szar filmet a melleik miatt néztem meg..Anyway, Caol Ila.

Caol Ila 35 yo 1982/2017 53.6% Cadenhead Single Cask Series bourbon hogshead 1/156

Még nem volt egy éves Vica amikor ez a Caol Ila hordóba került, ezért ezt a palackot most Éva kapja. Annál is inkább mert az emlegetett generációs különbség (úgy értem a Caol Ila kapcsán,elnézést művésznő!)..itt tetten érhető.

Van-e szexibb egy harminc pluszos…Caol Ila-nál? Biztos van, mindenkinek más a szép. De ha 80-as évek és bourbon cask, pláne ha Caol Ila, akkor Cadenhead’s! Úgy emelkedik ki a párlat mint Vénusz a habokból. Tengeri szépség. Minden a helyén, precíz , citrusos, sós, az a fajta whisky amiről teljesen felesleges sorokat írni, egyszerűen csak mosolyogni kell az embernek, behunyni a szemét, élvezni a gondolatokat amelyek forró tengerparti reggelek emlékét hordozzák és örülni, hogy nem ragad ránk a hétköznapiság. Kerekes Éva a napágyon. Szőke és magabiztos. Határozott. Kedves, ragyog, szexi, jó a kezedben tartani. A Cadenhead kockát, úgy értem.Tropikális, minerális. Természetes. Nagyszerű. Szezonális, ahogyan Mariann a fehér tangában. Mint egy 35 éves Caol Ila bourbon hordóban.

Caol Ila 2000/2009 52.7% Malts of Scotland sherry hogshead #MoS19012 1/220

Az a szépség pedig ami az új idők Évája, az már Vicáé. Nézd meg, hát nem izgalmas, hogy nem tökéletes? Hogy mégis az? Sherry szeplőkkel csinosított Caol Ila. Persze, még mindig a whiskyről van szó, mindig arról, mit képzeltél?! Az öreg halász csinos és fiatal felesége épp leszedi a reggeli asztalt. Barna vaj, kipper, ez a fura, brit reggelikből ismert hal. Miközben figyeled ahogy nyári ruhájában pakol, hol a szoknyája szélét, hol vörös fürtjeit incselkedve fújja a tenger felől érkező szél, behúzódsz az árnyékba, a pinceajtó elé. A Caol Ila sós és tőzeges aromái szimpátiát ébresztenek az öreg halász felé.

Biztonságot ad a döngölt padlójú pince felől érkező agyagos, sáros, kicsit dohos illat. Üzeni, hogy már nem neked való, hagyd békén, már másik generáció. Me too. Öregedjék az ember illedelmesen, nem igaz? A narancslekvár lassan szárad az asztalon. Valahogy veled is ez történt.. Lassan elveszett a frisseség belőled. Amíg Caol Ila van, minden van! Így sokkal elviselhetőbb. Sokkal izgalmasabb csendben figyelni egy Vicát, mint megszólalni. Egy Caol Ila is van annyira izgalmas mint a szeplői. Füst, só, biltong és méz. Érettebb mint hinném.

Mit lehetne még mondani? Talán csak annyit mint Szindbád.

Élet, élet, szent megunt élet. Milyen jó visszajönni beléd!

N.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük