Highland Park újratöltve 2. – Fiatalság, bolondság

0

Megörültem, amikor megláttam ezt a Cadenhead 6 éves Orkney palackot, mai viszonylatban korrekt áron, bár ezzel lehetne vitatkozni is: 50 euró egy 6 éves maltért 46 százalékon, nem single cask. Kacifántos utazás után végül meg is érkezett a terveimbe pont beleillő darab. Abban reménykedem, hogy egy 100% bourbon hordós érlelésű, fiatal kiadás sokat tud mutatni a párlat jellemzőiből nem hűtve szűrt, színezékmentes formában. Vajon így lesz?

Egy péntek este neki is veselkedtem és összehasonlításképp a korábban megismert 15 éves Jack Wiebers Highland Park palackból is löttyintettem egyet, ami valami egészen káprázatos formát mutatott. Egy másik dram sokszor segít pozícionálni a kóstolt italt.

Nézzük. Pattogatott kukorica. Mindkét italból. Ehhez valószínűleg köze van a nassolnivalót készítő gyermeknek is, aki beterítette a konyhát az illattal. Eltart egy darabig, amíg elhagyja az orromat az erőszakos felhő. De a – legalább 51%-ban – kukoricából készülő bourbon whiskey hordójához (amiben ért mai skót whiskynk) ennyi köze mégiscsak van a kamasznak, aki hamarosan lehet ezen a ponton is kapcsolódik majd a kukoricához, sőt még az is lehet, hogy idővel értő társaságom akad a kóstolókhoz itthon is. Csak nehogy úgy járjanak a palackjaim, mint a korán betegeskedő, alkoholt kerülő nagyapám italgyűjteménye: unicumok, kombinátos borok, pálinkák. A fiatal apám az örege helyett is szükségét érezte a fogyasztásnak és vízzel töltögette vissza a kivégzett üvegek egy részét. Hogy lebukott-e, arról nem tudok. Már sosem derül ki.

Hivatalosan nem Highland Park, de mégis ennek nagy a valószínűsége, tekintve, hogy az ilyen Secret Orkney típusú undisclosed kiadások túlnyomó többsége a sziget nagyobbik főzdéjéből kerül ki.

Illat: Erős, édes, aktív bourbon hordó, jól megfeszült. Hangaméz, szalonnás, enyhe, nagyon könnyed füst, talán annak nevezni is túlzás. Ez olyan szép szint, nagyon kedvelem highlandi implementációban. Aztán, hogy olyan-e, mint rég? Malátás savanykásság. Alkoholos, kicsit szúrós, észteres gyümölcsösség, alma, körte. Sült kenyér és nyers maláta. Friss, üde, szikrázó és  viharos. Hoz magával Orkney szigetéről egy kis hűvös szelet és hideg esőt. Kicsit tahó, kicsit bárdolatlan. Elszaglászom, de egy idő után már nem sok újat tud adni.

Íz: Édes, mézes, bourbon vanília, ezt tényleg megtolja a hordó. A 46 fok jól áll neki, de még elbír egy kis vizet, van benne harsányság, recseg, ropog, de már mutat valamit a főzde képességeiből, viszont komplexitás helyett inkább édesség, valami likőrös egyszerűség tölti ki a folyadék testét. Azt hiszem csodák azért nincsenek.

Lecsengés: Egészen soká tartó, édes-fanyar lejtmenet, erősen közepes.

Jó kaland ez a vad karakter, ez a szilaj paripa, fiatal vaddisznócska, ami korához képest egészen jól egyensúlyoz egy izmos bourbon hordóval, de ebből azért sok egy palack, nyersebb benyomás a kelleténél, de talán csak ma. Ellenben nincs agyonnyomva és szétdolgozva a kommersz piac igények után rohanó, hatalmas cipőjével. Ez mindenképpen pozitívum. Ezt keresem. Megérte megvenni és megismerkedni, el lehet vele ütni egy kis időt.

A 15 éves egy más dimenzió. Még mindig fantasztikus, mély, összetett, parfümös és olajos, enyhén sonkás, szalonnás, lágy füsttel, tényleg a háttérben. A hordó itt közel tökéletes egyensúlyban tartja az italt, kerek, tetszetős fazont szab neki, de még elég életteli, nem fáradt meg és ült le, hoz egyfajta szigeti, északi bárdolatlanságot, de már műveltebb, kifinomultabb formában, jókat lehet vele beszélgetni. Sziklák, szél, eső, védett zúg, tűz. Isteni darab, jó korosztály. Ezt a 15 évet nehéz lenne helyettesíteni. Stabilan marad a “sajnálom, hogy apad a palack” kategóriában.

Folytatása következik! Van miből válogatni…

Kóstolt italok: An Ornkey Distillery – Cadenhead 46%, 6 year old és Highland Park 15 year old, Jack Wiebers, Gentle Noses serie, 51.5%, Bourbon cask, 2003-2018, 120 bottles

Tölgyesi Norbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük