A Hívogatás című írás folytatásaként. Az előzmény IDE kattintva olvasható.

Hír:

””2022 februárjában a Külgazdasági és Külügyminisztériumon, majd a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységén keresztül értesítést kapott „egy jászteleki feliratos harangról”. Az értesítés szerint az ismeretlen származású harang az amerikai műkereskedelemben bukkant fel. A műtárgyfelügyeleti hatóságnak sikerült a lopást és az országból történt engedély nélküli kivitelt bizonyítania. A tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat is összegyűjtötték, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátották. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja. – A magyar-amerikai együttműködés nyomán huszonegy év után az Egyesült Államokból visszaérkezett Magyarországra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának korábban ellopott harangja.

Mi is hát a kapcsolat a skót whisky és a harangok közt? A skót whisky történelem egyik legismertebb szériája az évtizedeken keresztül kiadott Bell’s Decanter nevű kerámia dekanter, benne a Bell’s blended scotch-csal, amiket eleinte karácsonykor jelentetett meg a cég, majd idővel világhíres lett a brit királyi család fontos eseményeire kiadott változataival. Kapott harangot minden királyi újszülött, minden jeles születésnap, házasságok, évfordulók, minden a királyi családról szóló élettörténeti esemény.

A Bell’s blended whisky 1920-as években határozta el, hogy egy kék színű, harangot formázó porcelánban ad ki whiskyt. Ez az ötlet az évtizedek alatt egyre csak fejlődött és pár évtized alatt szinte brit tradíció lett belőle. A Bell’s a kezdeti sima harang formát kimondottan karácsonyi harangra hasonlító dizájnra váltotta. A kezdeti manufakturális előállítását a dekantereknek egyre komolyabb cégekre bízták, mígnem a 60-as évek közepétől egészen a dekanterek megjelentetésének beszüntetéséig ugyanazon neves brit fazekasipari vállalat készítette. A karácsonyi harangok mellé limitált kiadásokként a 80-as évek elején elindult a Royal Family kiadások sora, amiben a család esküvői, emléknapján, új királyi gyermekek születése, szülestésnapok, évfordulók adták a tematikát.

II.Erzsébet hatvanadik születésnapjára kiadott dekanter

A legismertebb Royal Family Wedding Decanterek a Károly és Diana kézfogóját, és a Sarah és András herceg esküvőjét megörökítő. Kapott Bell’s dekantert Vilmos és Harry herceg is születésenapjára, és még Beatrice hercegnő is 1988-ban.

Egyikük király lett, a másik legenda
Egyikük elvált asszony lett,a másik pedofilgyanúba keveredett
Királyt jósol-e a harang? Vilmos születésére kiadott dekanter
Ekkor még róla se sejtették..Károly walesi herceg 50.születésnapjára kiadott dekanter

Idővel a királyi dekanterek elmaradoztak, helyébe a ma Johnnie Walker speciális kiadásokból ismert Year Of Chinese New Year széria került, így már a 90-es évek elején voltak ilyen típusú Bell’s dekanterek. A modern idők nem kedveztek a divatjamúlt porcelán harangoknak, így a 2000-es években ritkábban érkeztek új megjelenések, de ezek közül kiemelendő a Millenium decanter modernitása, majd Erzsébet királynő 90.születésnapjára kiadott dekanter 2016-17 tájékán. Valószínűleg ez lehetett az egyik utolsó Bell’s Royal Decanter kiadás. A tematikában a 2000-es évek elején egyre inkább emlékezet kiadások szerepeltek, így kapott harangot a whisky báró családhoz nem köthető, de tevékenységével és főleg nevével erre rászolgált, a telefon ”feltalálásához” köthető Bell (igazságot Puskás Tivadarnak!!), majd az igazi Bell whisky dinasztia megalapozója, Robert Duff is.

1991-ben a birkáknak harangoztak
A milleniumi ”harang”
2001-ben, a jászteleki harang eltúnésének évében a Bell’s egy “Harangozó” előtt tisztelgett. Alexander Graham Bell kiadás.
Az egyik utolsó harang 2016-17 környékéről, a királynő 90.születésnapjára

A Bell’s három single malt whiskyre épült. Ezek a Blair Athol, az Inchgower és a Dufftown. A három Bell’s malt a 60-as éveltől, csúcsra járatva a 70-es és 80-as években, különböző dizájnnal és dobozolással, és egy-két ismert alkoholfokolással készültek. Amikor a Diageo megalakult, és örököse lett az UDV márkáknak, idővel ezek a maltok betagozódtak a nagy diageos koncepcióba, jelentőségük kicsit megkopott. Kaptak még pár esélyt a közvetlen pre-Diageo korszakban a Rare Malts sorozatban, vagy a Flora and Fauna kiadások, majd a Diageo saját korszakának kiadásaiban is, mint a Manager’s Choice, vagy épp a Special Release. Mint önálló single malt kiadás a Blair Athol is és az Inchgower is mint a Flora and Fauna verzió létezik, a Dufftown pedig betagozódott a Singleton brand egyikévé, ahol a feladata az európai piac ellátása Singleton of Dufftown név alatt.

Single malts from the House of Bell’s
A Diageo és a Singleton előtt is volt élet Dufftownban
Inchgower. Akkor sem volt jobb minőség..
Változatok

A Bell’s pedig járta a nagy blendek útját, népszerűsége töretlen, a mai napig a hazai, brit piac legnagyobb mennyiségben eladott és legkedveltebb blended whiskyje. Pozicionálása az alsó kategória, és a jelek szerint nem is lesz ennél több már. Legnagyobb versenytársa a Famous Grouse, ami kreativitásban lehagyja, de a Bell’s eladási adatai elegek a vezető poszt megtartásához ebben az alsó szegmensben. Olyan szintekről mint a Johnnie, vagy egy Chivas, a Bell’s nem is álmodik.

Álmodóknak maradtak a harangok.

1 thought on “Impressziók VII. – A harangok háza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük